Contact

De ultieme aluminium kozijnen FAQ

Alles wat je moet weten over aluminium kozijnen, deuren en schuifpuien, samengevat in één handig overzicht van veelgestelde vragen.

Wil je een plaatje bij het praatje? Bekijk onze aluminium kozijnen, schuifpuien, buitendeuren of binnendeuren.

Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek >>>

Veelgestelde vragen over aluminium kozijnen

  • Aluminium kozijnen hebben een gemiddelde levensduur van zo’n 40 jaar. In de praktijk kan dit korter of langer uitvallen, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal, het onderhoud, de installatie en weersinvloeden. Kies je voor een hoogwaardig merk en een vakbekwame monteur voor je nieuwe aluminium kozijnen, dan is een minimale levensduur van 40 jaar een realistische verwachting.

  • Aluminium kozijnen onderhouden is een fluitje van een cent. Aluminium is elektrostatisch en trekt daardoor amper stof of vuil aan. Daarbij zijn veel aluminium kozijnen voorzien van een beschermende coating. Als je in een groene omgeving woont, dan is twee keer per jaar je kozijnen schoonmaken voldoende. Woon je in een stedelijk gebied, dan is het aan te raden om vier keer per jaar de kozijnen te reinigen. In een stad zijn namelijk meer verontreinigende stoffen aanwezig en vindt vuilophoping sneller plaats. Woon je aan de kust, maak je kozijnen dan regelmatig zoutvrij. Zout is namelijk een elektrolyt en versnelt het corrosieproces van aluminium.

    Tip: Gebruik geen schuursponsen of bijtende schoonmaakmiddelen bij het reinigen van je aluminium kozijnen. Die kunnen de beschermlaag aantasten, waardoor je kozijnen kwetsbaarder worden en minder lang meegaan.

  • Aluminium kozijnen zijn beschikbaar in honderden RAL-kleuren en in mat-, glans- of structuurlak. Kozijnen van geanodiseerd aluminium kun je niet zomaar een andere kleur geven. Zorg dus dat je zeker bent van je kleurkeuze voordat je een bestelling plaatst. Ben je iemand die het liefst ieder jaar het halve huis in de verf zet? Dan is aluminium, met name geanodiseerd aluminium, niet de handigste materiaalkeuze.
     
    Tip: Staat het huis of pand waar je de aluminium kozijnen laat plaatsen langs de kust? Vraag dan om een speciale verfbehandeling die de kozijnen beter beschermt tegen zout uit zeewater. Zout kan de kleur van aluminium namelijk doen vervagen, ook van geanodiseerd aluminium. In het ergste geval kan het corrosie veroorzaken.

  • Dat hangt af van de wijze waarop ze zijn afgewerkt. Grofweg bestaan er twee soorten afwerking van aluminium: geadoniseerd en gemoffeld. Gemoffeld aluminium kun je prima verven. Hierbij zijn de profielen afgewerkt met een overschilderbare poederlak, die ervoor zorgt dat de verf niet loslaat.
     
    Je gaat hierbij op soortgelijke wijze te werk als bij hout: eerst schuren, dan een primer aanbrengen en dan verven. Gebruik een primer van twee componenten op basis van epoxy, en vermijd primers op basis van alkydhars. Voor aluminium aflakken is polyurethaanverf het beste. Die behoudt het langst zijn kleur.
     
    Geanodiseerd aluminium is een ander verhaal. Deze profielen herken je aan hun glimmende metaaltint. Ze zijn stoot- en slijtvast en trekken minder vuil aan, maar je kunt geadoniseerd aluminium niet zomaar overschilderen met normale verf. Je kan het alleen opnieuw laten anodiseren in een nieuwe kleur door een specialist. En dat is prijzig.
     
    Gelukkig bestaat hiervoor een betaalbaar alternatief: je kunt aluminium kozijnen laten wrappen met een speciale folie in de kleur van je keuze. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die deze service aanbieden. Dit kun je overwegen als je je geanodiseerd aluminium een andere kleur wilt geven, en is een stuk goedkoper dan het aluminium opnieuw laten anodiseren.

  • Ja, aluminium is zeer goed bestand tegen weersinvloeden. Geanodiseerd aluminium is nog eens extra vuilafstotend en corrosiebestendig. Wel zijn er bepaalde stoffen en invloeden die je moet vermijden om aluminium roestvast te houden, waaronder:

    • Zeewater (zeezout)
    • Chloriden
    • Alkalische stoffen
    • Metalen (koper, kwik, lood, ijzer)
    • Zuurhoudende stoffen
    • Vochtige houtsoorten
    • Koperhoudende zouten

  • Aluminium kozijnen staan bekend om hun stoot- en krasvastheid. Met name geanodiseerd aluminium kan tegen een flinke stoot. Om zo goed mogelijk beschermd te blijven tegen krassen, kies je voor hoogwaardig aluminium. En zorg je voor regelmatig onderhoud: zo’n vier keer per jaar als je in een stedelijk gebied woont. Gewoon even met een doekje en een sopje.
     
    Mocht je wel een kras tegenkomen, dan doe je er goed aan om die te verhelpen. Op de plek waar de kras zit, loopt het aluminium namelijk een verhoogd risico op corrosie. En dat wil je niet. Weet je niet hoe je de kras moet verhelpen? Maak ‘m dan niet erger met methoden die je online leest, maar laat er een vakspecialist naar kijken. Of lees de vraag hieronder.

  • Dat is natuurlijk vervelend. Kleine krasjes kan je soms verhelpen met een lakstift. Kies wel voor een stift met de juiste RAL-kleur, zodat je geen kleurverschil ziet na het aanbrengen. Heel soms kan je zelfs met witte tandpasta een krasje fiksen, bij voorkeur een tandpasta met zuiveringszout. Gebruik deze twee opties alleen bij kleine, ondiepe krasjes.

    Diepere krassen kan je alleen herstellen door het aluminium te polijsten, te vermalen of te zandstralen. Hiervoor kun je het beste een specialist inschakelen. Zeker bij diepere krassen is het belangrijk om aluminium kozijnen op de juiste wijze te (laten) repareren. Zodat de beschermlaag in tact blijft en de levensduur van je kozijnen niet wordt ingekort door roest of andere vormen van schade.
     
    Tip: Schakel bij grote krassen of andere soorten schade de hulp in van een professional.

  • Aluminium, kunststof en hout hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Welke daarvan het zwaarst wegen, hangt af van jouw wensen en situatie. Vind je bijvoorbeeld een klassieke uitstraling belangrijk, dan kies je voor hout of kunststof met houtlook. Ga je voor de best mogelijke isolatiewaarde, dan is kunststof de beste keuze.

    Wil je een moderne uitstraling én uitstekende isolatie, dan is aluminium een zeer geschikte optie. Met aluminium bereik je de strakke zwarte look die momenteel helemaal in is, en die je in veel bedrijfs- en horecaomgevingen tegenkomt. Bovendien is aluminium van alle drie genoemde materialen het sterkst en daarmee ook geschikt voor grote raampartijen. Dat maakt aluminium profielen een zeer veelzijdige, stijlvolle en slanke optie. En ook nog eens duurzaam.

    Lees meer over de verschillen tussen kunststof en aluminium kozijnen.

  • Dat hangt af van de hoeveelheid kozijnen die je wilt vervangen, hoe groot ze zijn en in hoeverre je voor maatwerk kiest. Een gemiddelde klus kan binnen een dag worden geklaard. Bijvoorbeeld het vervangen van alle kozijnen op één verdieping. Zo zet je ’s ochtends een bakje koffie voor de kozijnzetters, en zwaai je ze diezelfde middag nog uit vanachter je gloednieuwe ramen.

  • Dat kan, maar het verstandigst is om het aan een professional over te laten. Heb je de benodigde kennis en kunde in huis, dan kun je overwegen om het zelf te doen. Heb je het nooit eerder gedaan, dan adviseren we je om een professional in te schakelen.

  • Dat hangt af van het soort klus. Maar voor vrijwel alle normale klussen (oud kozijn vervangen door aluminium kozijn met nieuw glas) kun je rekening houden met de volgende zeven stappen:
     
    Stap 1: voorbereiden. Je hebt een afspraak gemaakt met een vakkundig kozijnbedrijf. De monteurs gaan natuurlijk het zware werk verrichten, maar het is handig om alvast de ruimte rondom het kozijn vrij te maken voor ze aanbellen. Dus: meubels opzij (en eventueel afdekken), de gordijnen inclusief rails van het plafond en de foto’s, planten en andere spullen van de vensterbank.

    Stap 2: kozijnen nameten. De monteurs zijn binnen en lusten wel een bakje koffie. Voor ze beginnen, meten ze de kozijnen voor de zekerheid na. Doen ze dat niet, laat de koffie dan maar zitten en schakel de hulp van bekwame monteurs in.

    Stap 3: oude kozijnen verwijderen. Dan begint het echte werk. Eerst moet het oude kozijn eruit. De monteurs verwijderen het glas en alle bewegende onderdelen. Vervolgens zagen ze het oude frame in stukken en breken ze het kozijn los, waarna ze de spouw netjes schoon en luchtdicht maken.

    Stap 4: stelkozijn plaatsen. Vervolgens plaatsen de monteurs een frame tussen de binnen- en buitenmuur. Dit frame noemen we een stelkozijn. Het zorgt ervoor dat je aluminium kozijnen netjes op hun plek blijven en je muur geen schade oploopt.

    Stap 5: aluminium kozijnen plaatsen. Nu het stelkozijn erin zit, kunnen de echte kozijnen geplaatst worden. Strak afgedicht natuurlijk, en volledig waterpas. Daarna schroeven de monteurs de boel vast.

    Stap 6: beglazing installeren. Zodra alle kieren netjes zijn gedicht, kan het glas inclusief draaiende delen geplaatst worden. Zo ook de glaslatten, die het glas op z’n plek houden en ervoor zorgen dat het mooi strak oogt.

    Stap 7: afwerking, opruimen en controle. Tot slot worden de sloten gemonteerd en de nieuwe vensterbank geplaatst. Zo ook eventuele extra opties die je in je offerte hebt laten opnemen, zoals horren of raamdecoratie. De monteurs ruimen hierna het afval netjes op. Een degelijk bedrijf doet dat op milieuvriendelijke wijze.

  • Je kunt het waarschijnlijk al raden: een inbreker betreedt een huis vrijwel altijd via een deur of raam. Het is daarom belangrijk dat je kozijnen goed beveiligd zijn. Niet alleen tegen inbraak trouwens, maar ook tegen brand. Goed nieuws: je kunt met aluminium kozijnen rekenen op een uitstekende brand- en inbraakwerendheid. Maar dan moet je wel kiezen voor een fabrikant en kozijnzetter van kwaliteit.

    Wat inbraakwerendheid aangaat: aluminium is een zeer sterk materiaal dat bovendien strak afgedicht kan worden, zodat het vrijwel onmogelijk is voor een inbreker om met een koevoet een raam of deur open te breken. Je herkent veilige aluminium kozijnen aan het SKG-keurmerk of het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Daarnaast kun je kiezen voor aanvullende veiligheidsopties zoals extra veilig hang- en sluitwerk, of een slimme deurbel.
     
    Op het gebied van brandveiligheid is aluminium eveneens een uitstekende materiaalkeuze. In tegenstelling tot hout is aluminium niet van nature ontvlambaar. En bij brand komen er geen schadelijke stoffen, dampen of gassen vrij.
     
    Tip: Vraag de leverancier naar de exacte inbraak- en brandwerende eigenschappen en keurmerken voordat je akkoord gaat met een offerte.

  • Prijzen van kozijnen kunnen flink verschillen. De fabrikant, kwaliteit van het materiaal, aanvullende opties (zoals inbraakwerend beslag), de afmetingen van de kozijnen en het glassoort zijn allemaal van invloed. Maar aluminium laat zich goed vergelijken met hout en kunststof, de twee andere veelvoorkomende materialen voor kozijnen. Het korte antwoord: van die drie is hout het duurste, en kunststof het goedkoopste materiaal. Aluminium zit er dus precies tussenin. Hieronder lichten we het toe.
     
    Hout is van alle materialen het duurst. Het is een natuurlijk product dat extra behandeling en onderhoud vereist. De prijzen verschillen per houtsoort: hardhout, zoals eikenhout of mahonie, is een stuk duurder dan zacht hout. Houd er wel rekening mee dat zacht hout gevoeliger is voor houtrot en daardoor sneller aan vervanging toe is. Hardhout daarentegen kan heel lang meegaan, maar eveneens met grondig onderhoud: iedere vijf jaar opnieuw schuren, verven en lakken. En ook dat kost geld.

    Aluminium neemt de tweede plaats in. De aanschaf van hoogwaardig aluminium is prijzig, maar het materiaal gaat lang mee (gemiddeld 40 jaar) en vereist weinig onderhoud. Je kunt je stookkosten verlagen met aluminium kozijnen en het onderhoud zelf is zo goed als gratis, waardoor je amper tot geen kosten maakt na de installatie.

    Kunststof is van alle drie de materialen het goedkoopst. Dat komt doordat de productiekosten lager zijn dan die van aluminium, maar ook door de langere levensduur (gemiddeld 50 jaar). Kunststof vereist verder net zo veel (of beter gezegd: weinig) onderhoud en isoleert net iets beter. Dat maakt kunststof de goedkoopste optie.

    Lees meer over de verschillen tussen kunststof en aluminium kozijnen.

  • Aluminium profielen staan bekend om hun veelzijdigheid. Je kunt allerlei verschillende vormen en formaten profielen maken van aluminium. Architecten zijn er dan ook gek op. Zo kun je kiezen voor extra slanke profielen met evenveel draagkracht. Dus wil je iets unieks, dan kies je het beste voor aluminium.

  • Aluminium kan niet roesten, maar wel corroderen. Roesten gebeurt alleen bij ijzer.

    Aluminium, zeker geanodiseerd, is zeer corrosiebestendig. In een enkel geval kan het aluminium gevoeliger worden voor corrosie door schade of invloeden van zware metalen, die weleens via het regenwater op de kozijnen terechtkomen. Daarom is het belangrijk eens in de zoveel maanden het aluminium te onderhouden. Op de plekken waar vuil zich ophoopt, wordt het aluminium met de tijd kwetsbaarder.
     
    Kortom, aluminium kan corroderen. Maar kies je voor aluminium van kwaliteit, en zorg je ervoor dat de kozijnen netjes blijven, dan is de kans heel klein. En kies je voor geanodiseerd aluminium, dan is die kans zo goed als nul.

  • Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden, en daarbij moet je de milieuaspecten altijd in een bredere context bekijken. Hieronder noemen we een aantal positieve en negatieve invloeden van aluminium op het milieu in algemene zin.

    Negatief
    • De productie van aluminium vereist veel energie en leidt tot uitstoot van broeikasgassen. Zo wordt aluminiumerts – bauxiet – geraffineerd en vervolgens omgezet in aluminium dat geschikt is om kozijnen van te maken.

    • Dat bauxiet moet natuurlijk ook worden gewonnen. Net als bij andere grondstoffen gaat dit gepaard met uitstoot van schadelijke stoffen en met negatieve effecten op de directe omgeving, zoals aantasting van de lokale natuurgebieden en ecosystemen.

    • De productie van aluminium omvat chemische processen waar fluorideverbindingen en andere schadelijke stoffen bij vrij kunnen komen.
     
    Positief
    • Aluminium is een duurzaam materiaal dat weinig onderhoud vereist en lang meegaat (gemiddeld 40 jaar voor kozijnen). Dit compenseert op termijn de aanvankelijke vervuiling van het productieproces.

    • Aluminium is extreem recyclebaar. Je aluminium kozijnen kunnen over een jaar of 50 gewoon weer gebruikt worden voor iets anders. Aluminium heeft namelijk een bijzondere eigenschap: je kunt het meermaals recyclen zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Het productieproces is daardoor veel korter.

    • Aluminium kozijnen bieden een goede isolatiewaarde in combinatie met isolatieglas. Zo bespaar je op stookkosten en energieverbruik. En dat zorgt ervoor dat de uitstoot die vrijkomt bij de productie van aluminium gecompenseerd wordt in de toepassing ervan: woningisolatie.
     
    De milieuvriendelijkste aluminium kozijnen herken je aan een van de volgende kenmerken:

    VMRG-keurmerk: Dit keurmerk heeft de strengste eisen op het gebied van kwaliteit, veiligheid, comfort en duurzaamheid. Zo weet je zeker dat aluminium kozijnen met dit keurmerk van topniveau zijn. Kozijnen met het VMRG-keurmerk hebben standaard een thermische onderbreking die warmteverlies tegengaat.

    DUBOkeur: Dit keurmerk laat onder meer zien dat de aluminium kozijnen voor minstens 90 procent bestaan uit gerecycled aluminium. Maar er wordt rekening gehouden met de gehele milieu-impact van de kozijnen in alle fasen van de levenscyclus. En die wordt vervolgens vergeleken met alle soortgelijke producten op de markt. Alleen de milieuvriendelijkste producten krijgen dit keurmerk toegewezen.

    AluEco-certificaat: Bedrijven met dit certificaat zijn aangesloten bij Stichting AluEco, die zich ontfermt over de aluminium recycleketen in de Nederlandse gevelbouw. Hun doel is om aluminium volledig te recyclen. Bedrijven die deelnemen aan de stichting zetten zich in voor datzelfde doeleinde.

  • Ja, er zijn verschillende soorten ramen die je op verschillende manieren kunt openen. Het is maar net wat voor jou het handigst is, of wat je het mooist vindt. Bij aluminium kozijnen is dat niet anders.
     
    Schuiframen schuif horizontaal je open.
    Draairamen open je met een draaimechanisme.
    Kiepramen kiep je letterlijk open.
    Draai-kiepramen kun je zowel openkiepen als opendraaien.
    Dakramen zijn net normale ramen, maar dan op je dak. Op verschillende manieren te openen, of juist niet.
    Valramen schuif je verticaal open. En laat je desgewenst dichtvallen. Maar dat is geen advies.
    Vaststaande ramen noemen we zo, omdat je ze niet kan openen.

    Nog niet zeker welke ramen je in huis wilt? Bezoek eens een showroom bij jou in de buurt en laat je adviseren door een specialist.

  • Dat is een goede vraag. Aluminium kozijnen (inclusief isolatieglas) zijn niet de kleinste aankoop, daarom zou het zonde zijn om achteraf spijt te hebben van je keuze. Of nog erger: achterblijven met de gevolgen van een foute installatie, kozijnen die vervangen moeten worden of ongunstige garantievoorwaarden. Het goede nieuws is dat je deze problemen kunt voorkomen door de tijd te nemen voor het vinden van de juiste offerte. Hieronder delen we een aantal tips om dat voor elkaar te krijgen.
     
    Goedkoop blijkt soms een miskoop. Aluminium kozijnen, zowel in aanschaf als installatie, hebben een prijskaartje. Zo ook het glaswerk. Kies je voor de goedkoopste optie, dan bespaar je misschien een redelijk bedrag, maar dat brengt ook meer risico’s met zich mee. Zo kan het materiaal van lage kwaliteit zijn, of misschien nemen de monteurs het niet zo nauw. Met als gevolg dat je vroegtijdig je kozijnen moet vervangen. En dat kost je aanzienlijk meer dan je oorspronkelijk hebt bespaard.

    Vermijd websites die offertes vergelijken. Je kent ze vast: websites die in één keer een handvol offertes opsturen, zodat je meteen voor de goedkoopste kunt kiezen. Lekker makkelijk, zou je denken. Maar we raden je deze methode af. De offertes die je ontvangt houden namelijk geen rekening met jouw wensen. Dat kan immers alleen wanneer een kozijnzetter fysiek langskomt om de boel op te meten en je wensen in kaart te brengen. Ook blijkt de goedkoopste offerte regelmatig niet echt de goedkoopste te zijn. Vanwege verborgen kosten, of doordat je te maken krijgt met vervelende verkooppraatjes.

    Bedenk wat je nodig hebt. Voordat je een kozijnspecialist inschakelt, is het handig om na te gaan wat je écht nodig hebt. En pas daarna wat je leuk vindt. Binnen je budget, natuurlijk. Wil je bijvoorbeeld je stookkosten zoveel mogelijk verlagen? Dan kies je voor hoogwaardig isolatieglas. Maar misschien vind je veiligheid wel nog belangrijker. In dat geval betaal je extra voor inbraakwerend beslag. Denk dus eerst na over de dingen die je echt nodig hebt, en pas daarna over de rest. Zo vermijd je meteen die vervelende verkooptrucjes.

    Vraag meerdere offertes aan. Nog slimmer dan één kozijnzetter langs laten komen? Drie of vier kozijnzetters langs laten komen. En vervolgens de offertes, die nu wel specifiek op jou zijn afgestemd, zelf met elkaar vergelijken. Geen offerte-website voor nodig, toch? Het kost wat meer moeite, maar zo weet je zeker dat je de slimste keuze maakt.

    Check de offertes goed na. Let bij het vergelijken goed op of de offerte inclusief plaatsen en afvoer van bouwafval is. En of de garantievoorwaarden erbij vermeld staan. Zo loop je niet tegen onvoorziene kosten aan. Een degelijk bedrijf zal hier natuurlijk transparant in zijn.

  • Moderne aluminium kozijnen hebben een uitstekende isolerende werking, zeker als je kiest voor een hoogwaardige fabrikant en vakbekwame monteurs. Kunststof isoleert nog altijd iets beter dan aluminium. Dat komt door de bredere profielen en de hogere hoeveelheid isolerende luchtkamers die erin passen. Maar het verschil tussen aluminium en kunststof is niet enorm. Zo kom je met aluminium in aanmerking voor dezelfde verduurzamingssubsidies als met kunststof. En kun je ook met aluminium flink besparen op je stookkosten, zeker als je overstapt van ouderwets dubbel- of enkelglas.
     
    Onthoud wel: of je nu voor aluminium, kunststof of houten kozijnen kiest, het glaswerk heeft altijd de meeste invloed op de totale isolatiewaarde. Een raam bestaat nu eenmaal voor het grootste deel uit glas, net als een schuifpui. Wil je de best mogelijke isolatie? Kies dan voor isolatieglas, zoals hoogwaardig HR++(+)-glas.

  • Ja, aluminium kozijnen kun je combineren met zowel HR++ als triple glas. Met alle aanvullende opties om uit te kiezen: extra zonwering, beveiliging, wel of geen roeden, en gaan zo maar door. Aluminium is daarbij een zeer sterk en veelzijdig materiaal en kan al met slanke profielen grote raampartijen dragen.

  • Geluidsisolatie en warmte-isolatie gaan hand in hand: hoe meer warmte je kozijnen isoleren, hoe meer geluid ze isoleren. Kunststof isoleert iets beter dan aluminium, dus ook wat geluidsisolatie betreft.
     
    Maar het glas heeft verreweg de meeste invloed op geluidsisolatie. Zo houdt triple glas meer geluid tegen dan gewoon dubbelglas. Maar je kunt ook kiezen voor glas met extra geluidswerende werking. Die passen prima in je aluminium kozijnen. Zo staat je woning er mooi en strak bij én houd je de herrie lekker buiten.

  • Ja, je kunt aluminium volledig recyclen, zonder kwaliteitsverlies. Je kunt er dus van uitgaan dat je aluminium kozijnen ooit weer ergens anders voor gebruikt worden. Ook kan er tot wel 95% energiebesparing worden bereikt in het recyclingproces van aluminium door gebruik te maken van aluminium schroot in plaats van ruwe grondstoffen. Enorm duurzaam, dus.

  • Nee. Kunststof isoleert beter dan aluminium. Dat komt vooral door de grotere hoeveelheid luchtkamers in de profielen. Bij kunststof zijn die profielen vrijwel altijd breder, waardoor er meer lucht kan worden vastgehouden en een betere isolatiewaarde kan worden bereikt. Zo zijn er kunststof kozijnen beschikbaar met zes of zelfs zeven luchtkamers; bij aluminium kozijnen zijn dit er zelden meer dan drie.

    Dus als je op zoek bent naar de allerbeste isolatiewaarde, kies dan voor kunststof. Onthoud wel dat het glaswerk verreweg de grootste invloed heeft op de totale isolatiewaarde. En dat je ook met aluminium een uitstekende isolatiewaarde kunt bereiken. Hoewel kunststof de duidelijke winnaar is, is het verschil tussen kunststof en aluminium dus niet extreem groot.

    Lees meer over de verschillen tussen kunststof en aluminium kozijnen.

  • Kozijnen inclusief glaswerk isoleren een bepaalde hoeveelheid warmte. Hoeveel precies geven we aan met de zogenaamde U-waarde: het warmtedoorgangscoëfficiënt. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Kozijnen hebben een minder grote invloed op de totale U-waarde dan het glaswerk. Logisch, gezien een raampartij voor het grootste deel uit glas bestaat.

  • Dat ligt eraan. Er zijn namelijk drie soorten condensatie: aan de binnenzijde van het raam, aan de buitenzijde van het raam, en tussen de glasplaten in.
     
    Condensvorming op de buitenkant van je isolatieglas is een goed teken: dit laat zien dat je raam uitstekend isoleert. Deze vorm van condensatie is het gevolg van een lage buitentemperatuur in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Je ziet het vaak ’s ochtends in het na- en voorjaar. Zodra de temperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt, verdwijnt de condens.
     
    Condensvorming op de binnenkant van het raam is meestal het gevolg van een relatief hoge luchtvochtigheid binnenshuis. Door je huis beter te ventileren, verdwijnt deze vorm van condens.
     
    Condensvorming tussen de glasplaten van je isolatieglas in is helaas een slecht teken: je raam is waarschijnlijk lek. Dat houdt in dat er een defect is in de afdichting van het raam, waardoor er lucht of vocht tussen de glaslagen komt. Dat is niet de bedoeling. Als je dit ziet, neem dan contact op met een glasspecialist. Je raam isoleert niet meer goed en moet waarschijnlijk vervangen worden.

  • Wanneer je zowel je kozijnen als je ramen verduurzaamt, of wanneer je nieuw isolatieglas laat plaatsen in je bestaande kozijnen, kun je als woningeigenaar gebruikmaken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing). Hierbij geldt een subsidie van 15% voor één verduurzamingsmaatregel (in dit geval het vervangen van je ramen); bij twee verduurzamingsmaatregelen krijg je tot wel 30% van je investering vergoed.

    We leggen hier alles uit over subsidie voor kunststof kozijnen, de voorwaarden zijn hetzelfde voor aluminium kozijnen.
     
    Vve’s, woningverenigingen en wooncoöperaties kunnen gebruikmaken van de Subsidieregeling verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE), voorheen de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Spouwmuur- en gevelisolatie en het plaatsen van hoogrendementsglas zijn voorbeelden van verduurzamingsmaatregelen die onder deze subsidiemogelijkheid vallen.
     
    Let wel dat in aanmerking komen voor subsidies onder meer afhangt van je type woning, de huidige mate van isolatie en jouw status als bewoner. Ook bieden sommige gemeenten specifieke subsidies aan. En voor monumentale panden gelden vaak andere regels. Kijk op de website van de Rijksoverheid of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om te zien welke subsidies jij kunt benutten.

  • Het maximale vleugelgewicht van een aluminium (schuif)pui hangt af van de fabrikant en eventuele speciale uitvoeringen van de profielen. Wel kunnen we je alvast verklappen dat aluminium uitstekende draagkracht biedt, zo ook de vleugels van puien. We weten toevallig dat de puien van kwaliteitsmerk Mondana standaard tot 250 kg gewicht kunnen dragen, en de speciale uitvoering tot 400 kg. Dat maakt aluminium uitstekend geschikt voor grote, zware ramen.

  • Uiteraard. Aluminium wordt voor allerlei toepassingen gebruikt, van blikjes kattenvoer tot ruimteschepen. Hieronder volgen een aantal aluminium constructies die vandaag de dag populair zijn in (nieuwbouw)woningen:

    • Vouwwanden (harmonicawanden)
    • Glaswanden
    • Lichtstraten
    • Vliesgevels
    • Meubels (stoelen, tafels, bedden)
    • Tuinmeubilair

  • Er zijn verschillende aluminium deuren beschikbaar, afhankelijk van de fabrikant en leverancier. Denk aan:
    • Voordeuren
    • Schuifdeuren
    • Taatsdeuren (zonder kozijn)
    • Draaideuren
    • Binnendeuren
    • Vouwdeuren
    Tip: Laat je inspireren en adviseren in een showroom bij jou in de buurt.

  • Dat hangt af van de fabrikant. Zorg er dus voor dat de garantievoorwaarden duidelijk zijn opgenomen in de offerte voordat je ergens mee akkoord gaat. En lees ze natuurlijk goed door. Zo weet je waar je aan toe bent en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

  • Ja, je kunt roeden zowel in als op het raamwerk laten aanbrengen. Daarbij kies je voor kunststof of aluminium roeden: kruisroeden, wienersprossen of glasdelende roeden. Nog geen idee? Laat je inspireren in een showroom, zodat je alle mogelijkheden van dichtbij kunt bekijken.

  • Ja, aluminium kozijnen kunnen worden voorzien van ventilatieroosters. Dat geldt ook voor aluminium puien en deuren. De mogelijkheden verschillen per fabrikant, dus laat je vooral adviseren.

  • Er zijn allerlei opties om uit te kiezen als het gaat om beslag voor aluminium deuren, ramen en puien, afhankelijk van de fabrikant. Je kunt meestal kiezen uit verschillende raam- of deurkrukken, duwers, rozetten en schuifdeurgrepen in verschillende RAL-kleuren. De opties verschillen in inbraakwerendheid. En er zijn deurkrukken voor binnen en voor buiten, of voor allebei. In een showroom kun je zelf de vele mogelijkheden bekijken.

  • Een hoop licht in huis brengen met grote ramen, glaswanden of puien is natuurlijk heerlijk. Maar soms wil je juist licht of warmte tegenhouden. Gelukkig zijn aluminium kozijnen en puien prima te combineren met ritsscreens of rolluiken, in allerlei afmetingen en met aanvullende mogelijkheden, afhankelijk van het merk. Hierover kun je je het best laten informeren door een vertrouwd leverancier.

  • Jazeker. Er zijn verschillende opties voor insectenhorren in combinatie met aluminium kozijnen. Kies bijvoorbeeld voor een inzethor, plisséhor, klemhor of hordeur. Daarmee houd je het vliegend gespuis zomers lekker buiten de deur, zonder dat je de boel dicht hoeft te houden. Insectenhorren zijn trouwens beschikbaar in verschillende kleuren. Zo kun je ze matchen met de kleur van je kozijnen: praktisch én stijlvol!

  • Dat hangt af van de fabrikant en leverancier. Maar we sommen hieronder een aantal aanvullende opties voor je op:
    • Coating, lak en kleuren
    • Profielstijlen
    • Verschillende glassoorten
    • Ventilatieroosters
    • Extra inbraakwerend beslag en sloten
    • Thermische onderbreking voor betere isolatie
    • Geïntegreerde raamdecoratie, zoals jaloezieën of rolluiken
    • Elektrische bediening van ramen of zonwering
    • Extra geluidsisolatie
    • Extra vleugelkracht voor grote raampartijen
    • Verschillende handgrepen en sluitsystemen
    • Speciale afwerkingen (coatings)

    Afhankelijk van je wensen, budget en de fabrikant, zijn er ongetwijfeld nog meer mogelijkheden te noemen. Onze tip? Ga eens langs bij een vertrouwd kozijnzetter en bespreek de mogelijkheden. Zo weet je zeker dat al je wensen in kaart worden gebracht en je nog vele jaren tevreden blijft over je aankoop. Scheelt je ook een hoop gegoogel.

Gratis en vrijblijvend adviesgesprek

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Je zit nergens aan vast. Ook goed om te weten:

  • Onze adviseurs hebben geen verkooptargets
  • We bespreken jouw wensen in alle rust
  • Je ontvangt vervolgens een heldere offerte
  • Heb je vragen? Dan staan we altijd voor je klaar
  • Ga je akkoord? Dan gaan we voor je aan de slag

Onze showroom staat in Sassenheim, vlak bij de afrit van de A44. Ambra Kozijnen is actief in het gebied tussen Haarlem, Alphen aan den Rijn en Den Haag.

Kaart van het werkgebied van Ambra Kozijnen

Vul je gegevens in, dan nemen onze adviseurs snel contact met je op:

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.

Keuzestress?

Er zijn ontzettend veel opties en mogelijkheden. Zoveel, dat het best een beetje kan gaan duizelen. Bezoek onze showroom of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij je thuis. Dan bespreken we je wensen en wat er allemaal mogelijk is. Bovendien krijg je een heldere offerte zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Bel 0252-83 09 95 of mail naar info@ambrakozijnen.nl.

Onze merken

Kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien van Weru

Aluminium kozijnen, deuren, schuifpuien en glaswanden van Mondana

VELUX dakramen in alle vormen, formaten en types

KeJe en Verano horren en raamdecoratie voor kunststof en aluminium kozijnen

Kijk ook eens bij ons broertje:
Bekijk website