Contact

De ultieme kunststof kozijnen FAQ

Alles wat je moet weten over kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien, samengevat in één handig overzicht van veelgestelde vragen.

Wil je een plaatje bij het praatje? Bekijk onze kunststof kozijnen, kunststof deuren of kunststof schuifpuien.

Dakkapel met Weru kunststof kozijnen met houtlook en rechte lasnaden. Er is op het oog eigenlijk geen verschil met echt hout.
Weru kunststof kozijnen met houtlook en rechte lasnaden: zie jij het verschil met echt hout?

Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek >>>

Veelgestelde vragen over kunststof kozijnen

  • Kunststof kozijnen staan erom bekend dat ze onderhoudsarm zijn. Je hoeft alleen af en toe vuil en aanslag te verwijderen. Gewoon met een doekje en een emmertje sop. Milde allesreiniger bijvoorbeeld, of Dreft. Eén of twee keer per jaar is zat. Gebruik vooral geen ammoniak, wasbenzine, terpentine of chloor. Schuursponsen kun je beter ook laten staan.

    Verzorg jij je spullen graag tot in de puntjes? Met deze tips maak je je kozijnen extra goed schoon:

    Tip 1: Het hang- en sluitwerk van de kozijnen is het meest kwetsbaar. Reinig de scharnieren en sluitrubbers daarom twee keer per jaar zodat ze lekker soepel blijven en niet gaan piepen of scheuren. Gebruik hier Teflonspray voor, dat werkt goed.

    Tip 2: Als je je kozijnen wilt verwennen, kun je ze in de wax zetten. Dat werkt vochtafstotend. Hier heb je speciale kozijnwax voor, maar boen- of autowas werkt ook prima. Ga wel eerst na of je kunststof kozijnen hier geschikt voor zijn.

    Tip 3: Er zijn ook speciale onderhoudssets verkrijgbaar. Deze alles-in-1-sets bevatten reinigingsmelk, olie om het beslag in te smeren en doekjes voor de raamrubbers.

    Tip 4: Belast de kunststof kozijnen zo min mogelijk door ze schoon te maken wanneer het niet al te zonnig is. Daar zijn in Nederland gelukkig genoeg momenten voor.

  • Op het internet vind je verschillende antwoorden: van 20 tot 75 jaar, en alles er tussenin. Niet compleet onlogisch, want niet ieder kunststof kozijn is van dezelfde kwaliteit. Ook kan onderhoud een verschil maken – hoe onderhoudsarm kunststof kozijnen ook zijn. Ons antwoord? Degelijke kunststof kozijnen, zoals die van Weru, gaan makkelijk 50 jaar mee, ook met minimaal onderhoud.

  • Er zijn zó veel opties dat er altijd wel iets tussen zit dat past bij jouw huis en smaak. Kunststof kozijnen hebben standaard een (crème)witte, gladde look. Die vindt niet iedereen even mooi en staat vaak minder goed bij klassieke woningen. Daarom zijn er verschillende texturen en tal van kleuren om uit te kiezen. Gek van geel? Kies dan voor zandgeel, goudgeel, honinggeel, narcissengeel, zwavelgeel, saffraangeel, kerriegeel, koolzaadgeel, pastelgeel, zonnegeel, meloengeel of… Ben je er nog? En in plaats van glad kunststof kun je kiezen voor een parelstructuur of houtlook, met houtnerven die amper van echt te onderscheiden zijn.

  • Geen zorgen: degelijke kunststof kozijnen verkleuren niet. Vroeger wel. Toen werden weekmakers gebruikt om het materiaal makkelijker te verwerken. Door de zon verdampten die weekmakers, waardoor het kunststof verkleurde. Maar dat is passé. Tenminste, in het geval van kwaliteitskozijnen. In sommige goedkope kozijnen worden nog weleens weekmakers verwerkt. Ga dus goed na of dat het geval is voordat je een bestelling plaatst.

  • In de meeste gevallen wel, maar niet altijd. Sommige kunststof kozijnen zijn namelijk ongeschikt om (opnieuw) te verven.

    Ga eerst na bij de fabrikant van jouw kunststof kozijn of het kan, en zo ja hoe. Als je zeker weet dat je kozijn geschikt is, dan ga je grotendeels hetzelfde te werk als bij het schilderen van hout. Je moet eerst de kozijnen voorbehandelen door ze te schuren en vetvrij te maken. Vervolgens breng je een primer aan, schuur en schilder je die opnieuw, nu met de lak. Zijde- of hoogglanslak werkt vaak beter dan mat.

    Er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanbrengen van gekleurde folie (met textuur). Dat is een alternatieve manier om de kleur van je kozijnen te veranderen. Maar niet de goedkoopste optie. Als je kunststof kozijnen niet alleen verkleurd maar ook verouderd zijn, is het vaak beter ze te vervangen dan ze opnieuw te schilderen.

  • We begrijpen de paniek. Allereerst is voorkomen beter dan genezen. Vermijd het droogreinigen van je kozijnen, gebruik geen schuursponsen en tast de beschermlaag niet aan met bijtende schoonmaakspullen.

    Is het kwaad al geschied? Maak de kras(sen) dan niet erger door eraan te zitten zonder dat je weet wat je doet. Op het internet staan bovendien allerlei twijfelachtige tips, zoals het ‘wegsnijden van krassen’ met een stanleymes of het gebruikmaken van grof schuurpapier. Een krasje is in veel gevallen te repareren met vloeibaar kunststof of polijst. Ernstige krassen, schrammen, gaten of andere vormen van schade kunnen het best worden verholpen door een professional.

  • Hout is inderdaad mooi. Daarom hebben de kozijnontwerpers hun best gedaan op de kunststof houtlook.  Waarom je die liever zou willen dan echt hout? We sommen een aantal redenen voor je op:

    Reden 1: Hout vereist veel onderhoud, kunststof niet. Houten kozijnen moet je om de zoveel jaar opnieuw schuren, verven, vernissen en lakken om afbladderen van verf en houtrot te voorkomen. En als er eenmaal sprake is van houtrot, kom je er niet meer van af. Dan moeten de kozijnen volledig worden vervangen. Kies je voor kunststof, is dat een zorg minder.

    Reden 2: Kwaliteitshout is duurder dan kwaliteitskunststof. Je bent al snel het dubbele kwijt aan hardhouten kozijnen.

    Reden 3: Kunststof isoleert beter dan hout. Dat komt door de isolerende luchtkamers in de kozijnen. En dat betaalt zich uit in een warmer huis en een lagere energierekening.

    Reden 4: Kunststof is brandveiliger dan hout. Kunststof kozijnen zijn moeilijk ontvlambaar en in veel gevallen zelfdovend. Hout is daarentegen een van nature ontvlambaar product.

    Reden 5: Kunststof beschermt beter tegen inbrekers dan hout. Dat komt doordat kunststof kozijnen van kwaliteit (die van Weru bijvoorbeeld) een sterk binnenwerk hebben, op meerdere plekken vergrendelen en vrijwel naadloos aansluiten op de muur. Zo verkrijgt een inbreker geen grip met zijn koevoet. Houten frames, zeker verouderde, zijn makkelijker open te breken.

    Reden 6: Bovendien: wie van hout houdt, wil vast niet dat dat hout wordt gekapt.

  • Aluminium is een degelijke optie, maar in de meeste gevallen is kunststof de betere én voordeligere optie. Aluminium is duurder en minder duurzaam. Kunststof isoleert bovendien beter en gaat langer mee. Aluminium kozijnen zijn alleen de beste optie als het gaat om zeer grote raamoppervlakken, omdat aluminium een stuk sterker is dan kunststof. Voor vrijwel alle woonhuizen is dat niet van toepassing en is kunststof dus de slimmere keuze.

  • Van polyvinylchloride, oftewel pvc. Een handig en flexibel materiaal waarmee je van alles kunt maken. Het is bovendien goedkoop en eenvoudig te bewerken, en daarom de ideale vervanger van onder meer hout en beton. In het verleden werden loodhoudende stabilisatoren gebruikt in pvc. Die zijn niet erg goed voor het milieu. Daarom gebruiken we nu op tin- en organische producten gebaseerde stabilisatoren. Een stuk duurzamer. Alle overige additieven moeten voldoen aan de Europese richtlijnen.

  • Meestal duurt het vervangen van kozijnen niet langer dan een werkdag. Maar dat hangt natuurlijk af van de grootte van je woning en het aantal kozijnen. Hieronder lees je stapsgewijs hoe het zorgvuldig plaatsen van kunststof kozijnen in z’n werk gaat:

    Stap 1: voorbereiden
    Voordat de monteurs langskomen is het handig zelf alvast de ruimte rondom het raam vrij te maken. Haal de spullen van de vensterbank en de gordijnen inclusief gordijnrails van het plafond. Schuif de meubels aan de kant en dek ze af. Leg een zeil op de vloer waar de kozijnen vervangen worden.

    Stap 2: kozijnen nameten
    Degelijke monteurs willen goed werk leveren. Daarom meten ze de kozijnen na om er zeker van te zijn dat deze naadloos op de muur aansluiten.

    Stap 3: oude kozijnen verwijderen
    Voordat de nieuwe kozijnen geplaatst kunnen worden, moeten de oude worden verwijderd. De monteurs demonteren eerst het glas en de losse onderdelen, daarna zagen ze het oude frame in stukken en breken ze het kozijn los. Tot slot maken ze de spouw (de ruimte tussen de buitengevel en binnenmuur) netjes schoon en luchtdicht.

    Stap 4: stelkozijn plaatsen
    In de vrijgekomen ruimte komt een zogenaamd stelkozijn: een frame tussen de binnen- en buitenmuur. Dit frame zorgt ervoor dat het kunststof netjes op zijn plek blijft en voorkomt schade aan je muur. Ook maakt dit het kunststof kozijn beter isolerend en inbraakwerend.

    Stap 5: kunststof kozijnen plaatsen
    Als het stelkozijn erin zit, kan het kunststof kozijn geplaatst worden. Zodra alles tot op de millimeter is afgesteld en volledig waterpas staat, wordt het geheel vastgeschroefd.

    Stap 6: beglazing installeren
    Nu de omlijsting is geplaatst en de kieren zijn gedicht, kunnen de draaiende delen met daarin het glas worden gemonteerd. Ook worden nu de glaslatten geplaatst, zodat het raam goed op z’n plek blijft zitten en mooi is afgewerkt.

    Stap 7: afwerking, opruimen en controle
    De laatste stap bestaat uit het monteren van sloten, de nieuwe vensterbank en eventuele horren en raamdecoratie. Ook worden de randen netjes afgewerkt. De monteurs ruimen vervolgens het afvalmateriaal én de oude kozijnen voor je op. Een degelijk bedrijf doet dat op milieuvriendelijke wijze.

  • Dat kan. Maar als je het verkeerd doet, kost het een hoop geld. Een klein foutje kan al leiden tot warmteverlies of vochtproblemen. Dat eerste brengt tocht en een hogere energierekening met zich mee, dat laatste mogelijk gevaarlijke schimmelvorming. Met als gevolg dat je je nieuwe kozijnen uiteindelijk weer moet vervangen. Een goed geplaatst kozijn betaalt zich terug in lagere energiekosten. Je kunt het daarom het beste in één keer goed (laten) doen. Dat bespaart je gegarandeerd een hoop kosten en zorgen.

  • Heel belangrijk. Met hang- en sluitwerk bedoelen we sloten, scharnieren en de rest van de mechanismen die ervoor zorgen dat een raam veilig en soepel open en dicht kan. Het hang- en sluitwerk is een beslissende factor in de veiligheid van een kozijn, deur of pui. Daarom voldoet het hang- en sluitwerk van kwaliteitskozijnen aan de eisen van SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) en het PKVW (Politiekeurmerk Veilig Wonen). Verder moet het beslag sterk genoeg zijn en zorgen dat het glaswerk op z’n plek blijft, zeker wanneer je kiest voor HR++(+)-ramen, want die zijn zwaar.

  • Dat hangt af van het type woning. In sommige gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig, maar in veel gevallen niet. Woon je in een monumentaal pand, dan is de kans groot dat je een vergunning nodig hebt. Ga daarom eerst na of je vergunningsvrij mag verbouwen voordat je kozijnen bestelt. Dat kun je doen via de website van de Rijksoverheid of door contact op te nemen met je gemeente.

  • Goede kunststof kozijnen zijn standaard voorzien van meerpuntssluitingen en inbraakwerende sluitnokken. In het profiel zit een hardstalen kern die het kozijn verstevigt en gaten boren vrijwel onmogelijk maakt. De inbraakveiligheid van een kozijn kun je aflezen aan het SKG-keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw). Met een drie-sterrensysteem wordt aangetoond hoe lang een bedreven boef nodig heeft om in te breken: drie sterren betekent dat een inbreker minstens vijf minuten bezig is om een raam of deur te forceren. In de praktijk is de inbreker in die tijdspanne al gevlucht of op zoek naar een makkelijker doelwit.

    Hoewel de standaardversies van de meeste kunststof kozijnen al goed beveiligd zijn, kun je ervoor kiezen ze nog extra te beveiligen. Zo kun je bij Weru kiezen voor extra beveiligd sluitwerk voor kozijnen in kiepstand, variabele openingsbegrenzingen, beveiligde ventilatieroosters en sluitwerk met alarmmelders. Daarnaast kun je kiezen voor cilindersloten, inbraakwerend glas, hoekverstevigingen en afsluitbare raamgrepen.

    Tip: zorg voor een goede beveiliging van je woning en vraag een Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) aan. Hiermee krijg je in veel gevallen korting op je inboedelverzekering.

  • Kunststof kozijnen zijn moeilijk ontvlambaar en in veel gevallen zelfdovend. Kunststof vat minder snel brand dan hout of aluminium. Dat maakt kunststof de meest brandveilige optie voor deuren en kozijnen.

  • Glas in lood is prima te combineren met kunststof kozijnen. Je hoeft bij de overstap naar kunststof niets in te leveren op het gebied van sfeer of uitstraling. En je kunt je kunststof kozijn nog gezelliger en traditioneler laten ogen met roeden. Deze kunnen op de binnen- en buitenkant van de glasbladen worden geplaatst, of erin. Dat laatste is makkelijker schoonmaken. Je kunt kiezen uit verticale, horizontale, gebogen of stervormige roeden.

  • Bij vlakke profielen is er vrijwel geen diepteverschil tussen het binnenste en buitenste deel van het profiel. Vlakke kozijnen ogen iets moderner, en je komt ze vaker tegen in het buitenland. Bij verdiepte kozijnen zit het raam zo’n twaalf centimeter dieper dan het kozijn. Deze zijn typisch Hollands en ogen traditioneler. Het is dus maar net wat je mooier vindt en wat het beste past bij je woning.

  • Als het om kunststof kozijnen gaat, hebben de Duitsers inderdaad een streepje voor. De eerste kunststof kozijnen werden in de jaren ’50 in Duitsland ontwikkeld. En zoals de Duitsers eigen is, zijn ze sinds die tijd flink bezig geweest om de kwaliteit zo hoog mogelijk te krijgen. Ook zijn de Duitse keurmerken voor kunststof kozijnen strenger dan in Nederland. En strengere eisen = hogere kwaliteit.

  • Dat kan zeker. Horren voor kunststof kozijnen zijn op maat te bestellen en net zo eenvoudig te installeren. Zonder te hoeven boren. Zo zijn er inzethorren voor kunststof kozijnen, maar ook horren voor (schuif)puien en draai- of dakramen. Daarnaast kun je kiezen uit klemhorren, rolhorren, plisséhorren of hordeuren. In verschillende kleuren, met of zonder anti-pollengaas.

  • We begrijpen als geen ander dat een mooi raam om decoratie vraagt. Gelukkig kun je ook kunststof kozijnen prima combineren met raamdecoratie en -bekleding, zoals jaloezieën, lamellen, rolluiken, (rits)screens, plissé-, rol- en vouwgordijnen. Daarbij kun je kiezen uit lichtdoorlatende, transparante of verduisterende stof. Bekijk bijvoorbeeld eens dit aanbod aan raamdecoratie.

  • Goede vraag. Van alle kozijnelementen is de voordeur namelijk het meest inbraakgevoelig. Niet zozeer omdat het de meest voor de hand liggende manier is om een woning te betreden, maar vooral omdat de meeste voordeuren naar binnen toe openen. Bij een krakkemikkige voordeur hoeft een inbreker simpelweg zijn gewicht ertegenaan te duwen om ruimte te creëren voor zijn breekijzer of koevoet.

    Degelijke voordeuren, zoals die van Weru, zijn standaard voorzien van een meerpuntssluiting waardoor je de deur niet op die manier kunt openbreken, en voldoen daarmee aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Een Duitse kwaliteitsdeur laat zich niet zo makkelijk forceren.

    Uiteraard zijn er meer beveiligingsopties om uit te kiezen, afhankelijk van de fabrikant. Voor het gemak pakken we die van Weru erbij:

    AutoLock Plus: een mechanisch slot met drie sluitpennen dat automatisch wordt vergrendeld wanneer je de deur sluit
    Uittilbeveiliging: sluitpennen en sluitkommen die de deur aan de scharnierzijde beschermen
    Veiligheidsrozet: beschermt de cilinder tegen openboren, uittrekken of loswrikken
    P4A-beglazing: gelaagd veiligheidsglas met veiligheidsfolie tussen de ruiten
    TwinLock: een ultra high security variant op de ouderwetse deurketting
    Digitale deurspion: HD-camera die haarscherp laat zien wie er voor je deur staat via je smartphone

  • Met de talloze opties in kleuren, texturen, stijlen en glassoorten zit er altijd wel een deur tussen die in de smaak valt. Kunststof deuren isoleren net als kunststof kozijnen het allerbest. Wat geldt voor kozijnen geldt dus ook voor deuren: kunststof is het goedkoopste, veiligste en meest duurzame materiaal dat je kunt kiezen.

    Meer weten? Bekijk onze kunststof deuren.

  • Een boel. Ook hier geldt: kunststof is de goedkoopste, veiligste en duurzaamste optie. Je kiest zelf de kleur en textuur, het beslag, het type glas, en eventuele ventilatieroosters en roeden. Er zijn verschillende soorten schuifpuien om uit te kiezen. Bijvoorbeeld een hefschuifpui of schuifkieppui. De hefschuifpui maak je open door aan de binnenkant een hendel om te draaien. Bij het openen van een schuifkieppui kiep je het schuifdeel eerst naar binnen. Dit schuifdeel kan in kiepstand worden gezet.

    Meer weten? Bekijk onze kunststof schuifpuien.

  • Kozijnen van kunststof, met name die van kwaliteitsmerken als Weru, isoleren inderdaad beter dan die van hout. Dat komt door de luchtisolatiekamers in het kozijnprofiel. De isolatiekamers (meestal vijf, soms wel zes of zeven) houden lucht vast. Dit houdt kou buiten en warmte binnen. Daar kan hout niet tegenop.

  • HR-glas is een afkorting voor hoogrendementsglas: de beter isolerende versie van ouderwets dubbelglas uit de jaren ’70. HR-glas is namelijk bewerkt met een extra isolerende coating. En in de spouw, de ruimte tussen de glasplaten, zitten edelgassen (zoals argon of krypton) in plaats van normale lucht. Dat isoleert een stuk beter. Daarom noemen we het ook wel isolatieglas.

  • We snappen dat al die termen en opties voor glaswerk nogal overweldigend kunnen zijn. Gelukkig is het minder complex dan het lijkt. Een belangrijk verschil tussen de glassoorten zit ‘m in de isolatiewaarde, die we met een U-waarde aangeven. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

    We zetten de verschillende HR-glassoorten op een rij:

    Standaard HR-glas is de nieuwe versie van traditioneel dubbelglas. Het glaswerk wordt bewerkt met een coating waardoor het beter isoleert. Standaard HR-glas heeft een gemiddelde U-waarde van 1,9.

    HR+-glas heeft naast een coating ook edelgas in de spouw tussen de twee afzonderlijke glasplaten. HR+-glas heeft gemiddeld een U-waarde van 1,5.

    HR++-glas heeft eveneens een coating en edelgassen in de spouw. Maar de spouw is ruimer zodat het een nóg betere U-waarde bereikt, gemiddeld 1,2.

    HR+++-glas is hetzelfde als ++-glas, maar dan bestaande uit drie glasplaten. Dit glaswerk heeft de beste U-waarde, gemiddeld 0,6.

    Let wel: hoe beter het glas, hoe zwaarder. Kies je voor HR+++-glas en daarmee de beste isolatiewaarde? Zorg er dan voor dat het kozijn en beslag stevig genoeg zijn om het glas te dragen.

  • Het is in ieder geval beter dan enkel glas. Maar het kan een stuk beter. Ouderwets dubbelglas komt uit de jaren ’70 en is dus nogal gedateerd, zeker op het gebied van duurzaamheid. HR++-glas, de moderne versie van dubbelglas, heeft een speciale coating en isolerende edelgassen in de spouw in plaats van lucht. Daarom houdt HR++-glas driekwart meer warmte vast dan gewoon dubbel glas. En dat voel je. In je huis én portemonnee.

  • In Nederland wordt de U-waarde uitsluitend toegepast op ramen en kozijnen. (Bij muren en vloeren spreken we van de R-waarde.) Elk type glas en kozijn heeft een U-waarde, die aangeeft hoeveel warmte naar buiten ontsnapt. Hoe hoger de U-waarde, hoe slechter de isolatie. Je wilt die U-waarde dus zo laag mogelijk krijgen, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Ouderwets enkelglas heeft een zeer hoge U-waarde (5,8). Modern HR++(+)-glas heeft een gemiddelde U-waarde van 1,2 tot 0,6. En dat scheelt een hoop stookkosten.

  • Hoeveel geld je precies bespaart met HR++(+)-glas hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de oppervlakte van de (woon)ruimte, de isolatie van de rest van je huis en het type glas dat wordt vervangen. Volgens de Consumentenbond geeft het vervangen van enkelglas door HR++-glas bijvoorbeeld een rendement dat vergelijkbaar is met een spaarrekening met 6% rente.

    Je kunt het ook zelf uitrekenen.

    Stap 1: reken eerst uit hoeveel vierkante meter glas je gaat vervangen.

    Stap 2: reken uit hoeveel kuub gas per jaar dat scheelt. Gebruik daarvoor deze vuistregel:

    Ga je van enkelglas naar HR++ glas? Dan bespaar je jaarlijks zo’n 40 kuub gas per vierkante meter beglazing.

    • Ga je van enkelglas naar triple glas? Dan bespaar je zelfs 45 kuub gas per vierkante meter beglazing.

    • Ga je van dubbelglas naar HR++ glas? Dan bespaar je jaarlijks 15 kuub gas per vierkante meter beglazing.

    • Ga je van dubbelglas naar triple glas? Dan bespaar je 20 kuub gas per vierkante meter beglazing.

    Stap 3: vermenigvuldig het aantal kuub gas dat je per jaar bespaart met de gasprijs per kuub. Dat is het bedrag dat je jaarlijks gaat besparen (bij gelijkblijvende gasprijzen).

    Wil je ook de terugverdientijd weten? Deel dan de kosten (aankoop + montage) door je besparing per jaar.

  • Sinds 2021 kun je als woningeigenaar gebruikmaken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing). Om die subsidie te ontvangen, moet je minimaal twee verduurzamingsmaatregelen treffen, bijvoorbeeld in de vorm van isolatie of het aanschaffen van een warmtepomp. In 2023 is er ook een subsidie beschikbaar bij het treffen van één verduurzamingsmaatregel. Bij twee maatregelen krijg je 30% van de kosten vergoed, bij één 15%. We leggen hier alles uit over subsidie voor kunststof kozijnen.

    Vve’s, woningverenigingen en wooncoöperaties kunnen in aanmerking komen voor de Subsidieregeling verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE), wat voorheen de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) heette.

    Of je in aanmerking komt voor subsidie, hangt onder andere af van je type woning, de mate van isolatie en jouw status als bewoner. Als je een subsidie wilt aanvragen, of wilt weten of je ervoor in aanmerking komt, kun je het best de website van de Rijksoverheid of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bezoeken.

  • Ook op het gebied van geluidsisolatie is kunststof koning. Een kunststof kozijn (het raam niet meegerekend) werkt van zichzelf geluiddempend. Maar het glaswerk speelt de belangrijkste rol in het isoleren van geluid. HR+++-glas isoleert het beste, ook wat betreft geluid. Voor de allerbeste geluidsisolatie, kies je voor extra geluidswerend glas, dat in verschillende dikten en klassen verkrijgbaar is.

  • Condensvorming op de buitenkant van je isolerende raam betekent dat de beglazing uitstekend isoleert. Dit ontstaat door de combinatie van een lage buitentemperatuur en een relatief hoge luchtvochtigheid. Meestal zie je dit ’s ochtends in het voor- en najaar. Zodra de temperatuur buiten stijgt en de luchtvochtigheid afneemt, verdwijnt de condens.

    Condensvorming op de binnenkant van isolatieglas is meestal het gevolg van relatief hoge luchtvochtigheid in de woning. Het wijst dus niet op een probleem met het raam zelf. Je kunt dit voorkomen door je woning beter te ventileren.

    Maar als er sprake is van condensvorming tussen de glasplaten, dan is het raam waarschijnlijk lek. In dat geval moet het raam vervangen worden.

  • Het kan zijn dat je huis zó goed geïsoleerd is, dat er vrijwel geen lucht meer binnenkomt. Hierdoor kan onderdruk ontstaan: je huis trekt zich in feite vacuüm. Dit brengt tocht, vooral bij deuren. Ook merk je dat het lastiger is om deuren en ramen te open en sluiten. De oplossing? Ventileren. Deuren, kozijnen en (schuif)puien van kwaliteit, zoals die van Weru, kunnen worden voorzien van ventilatieroosters. Door goed te ventileren verdwijnt de onderdruk en trekt je woning minder tocht van buiten.

  • Er valt een hoop te zeggen over het kopen, plaatsen en onderhouden van kunststof kozijnen, deuren en puien. Hieronder sommen we een aantal deskundige adviezen op. Maar vertrouw natuurlijk vooral ook op je eigen gezonde verstand.

    Goedkoop is niet altijd een goede aankoop
    Al die geweldige eigenschappen van kunststof (veilig, duurzaam, onderhoudsarm) zijn vooral van toepassing op kwaliteitskunststof. De goedkoopste optie is vaak niet de beste. Zeker als op het isolatie aankomt. En goede isolatie betaalt zichzelf uiteindelijk weer terug in de vorm van een lagere energierekening. Daarnaast zijn er tal van subsidies en leningen beschikbaar om jou te ondersteunen in het verduurzamen van je huis. Het laatste wat je wilt is nieuwe kozijnen aanschaffen die enkele jaren later alweer aan vervanging toe zijn. Kies daarom niet blindelings voor de goedkoopste optie.

    Vermijd websites die offertes vergelijken
    Het klinkt lekker makkelijk: in één klap zes gratis offertes ontvangen en dan kiezen voor de goedkoopste. Maar daar zitten heel wat haken en ogen aan. Allereerst betalen bedrijven om op zo’n website te verschijnen. Niet erg onafhankelijk, dus. Ten tweede wordt er in de offerte die je ontvangt geen rekening gehouden met jouw specifieke situatie en wensen, die nogal uitmaken in de prijs. Tot slot bestaat de offerte die je ontvangt meestal uit het goedkoopste product voor de laagste prijs, wat meestal niet de verstandigste keuze is (zie tip 1). Met als gevolg dat ze na die eerste offerte allerlei verkooppraatjes houden om alsnog tot een duurdere offerte te komen.

    Bedenk eerst wat je nodig hebt
    Veel bedrijven proberen je een zo duur mogelijk pakket aan te smeren. Lees je daarom eerst goed in, en bedenk vooraf wat je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld veel tocht in huis en een hoge energierekening? Dan is goede isolatie een prioriteit. HR++(+)-glas dus, met degelijk hang- en sluitwerk. Zijn er veel inbraken in de buurt? Dan zijn extra beveiligingsopties interessant, zoals extra beveiligd raamwerk of een digitale deurspion. Veel geluidsoverlast? Dan is het slim om wat extra geld te opzij te leggen voor geluiddempende ramen. Natuurlijk kun je op al deze vlakken kiezen voor de crème de la crème, maar dat is lang niet voor iedereen haalbaar of nodig.

    Bedenk pas daarna wat je leuk vindt
    Nu je de prioriteiten hebt vastgesteld, kun je nadenken over de leukere zaken: hoe je deuren of kozijnen eruit komen te zien. Je hebt honderden RAL-kleuren om uit te kiezen en verschillende structuren, zoals een parel- of houtstructuur. Ook roeden in of op het raam zijn mogelijk.

    Check of de offerte inclusief plaatsen is
    Dit kan nogal een tegenvaller zijn. Je gaat akkoord met een offerte om er later achter te komen dat deze exclusief plaatsen was. Nu zit je met een veel hogere rekening dan verwacht. Staan de installatiekosten niet vermeld, vraag dan een nieuwe offerte aan.

    Check of de offerte inclusief afvoer van bouwafval is
    Staat er niets in de offerte over het (milieuvriendelijk) afvoeren van bouwafval? Vraag het dan na. Je zit namelijk niet te wachten op onverwachte kosten of een tuin vol troep.

    Check de garantie
    Controleer altijd of er in de offerte garantievoorwaarden staan vermeld. Staan die er niet, vraag dan een nieuwe offerte aan.

    Vraag meerdere offertes aan
    Het kost wat meer moeite, maar het is beter om drie (of meer) offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven bij jou in de buurt. Laat de bedrijven langskomen om alles op te meten en jouw specifieke benodigdheden en wensen in kaart te brengen. Hierna kies je de beste offerte voor jou uit, zonder dat je van tevoren al ergens mee akkoord bent gegaan. Let er bij het vergelijken wel op dat alle offertes volledig zijn, zodat je de juiste afweging kunt maken.

Gratis en vrijblijvend adviesgesprek

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Je zit nergens aan vast. Ook goed om te weten:

  • Onze adviseurs hebben geen verkooptargets
  • We bespreken jouw wensen in alle rust
  • Je ontvangt vervolgens een heldere offerte
  • Heb je vragen? Dan staan we altijd voor je klaar
  • Ga je akkoord? Dan gaan we voor je aan de slag

Onze showroom staat in Sassenheim, vlak bij de afrit van de A44. Ambra Kozijnen is actief in het gebied tussen Haarlem, Alphen aan den Rijn en Den Haag.

Kaart van het werkgebied van Ambra Kozijnen

Vul je gegevens in, dan nemen onze adviseurs snel contact met je op:

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.

Keuzestress?

Er zijn ontzettend veel opties en mogelijkheden. Zoveel, dat het best een beetje kan gaan duizelen. Bezoek onze showroom of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij je thuis. Dan bespreken we je wensen en wat er allemaal mogelijk is. Bovendien krijg je een heldere offerte zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Bel 0252-83 09 95 of mail naar info@ambrakozijnen.nl.

Onze merken

Kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien van Weru

Aluminium kozijnen, deuren, schuifpuien en glaswanden van Mondana

VELUX dakramen in alle vormen, formaten en types

KeJe en Verano horren en raamdecoratie voor kunststof en aluminium kozijnen

Kijk ook eens bij ons broertje:
Bekijk website